Skip to main content

Samenvatting

Het is en blijft een noodzaak: je cv in orde krijgen. Je kent het wel, dat documentje waarin je je studie- en werkervaring op een rijtje zet. In 1 of 2 A4-bladen vat je jezelf als professional samen. Maar hoe doe je dat goed, zonder dat je er uren of zelfs dagen aan spendeert? En hoe zorg je ervoor dat je echt in het oog springt, zodat een sollicitatiegesprek op de plek van je dromen binnen handbereik ligt?

In dit artikel:

Wij hebben al jarenlang cv’s onder ogen. Geloof ons dus maar als we zeggen dat we alles al hebben gezien. Van handgeschreven kattenbelletjes tot volledige werken vol overbodige informatie. We hebben alles gezien wat niet werkt en wat wel werkt, op papier en in de praktijk.

Als je slim bent, maak je gebruik van die ervaring. We delen die namelijk graag met jou, onze (toekomstige) Evoker. Zodat jouw cv ijzersterk binnenkomt en de werkgever van je dromen gewoonweg niet om je heen kan.

We hebben het zelfs samengevat in 3 essentiële stappen die je nu kunt zetten om je cv in orde te krijgen. Of het nu je eerste keer is of een opfrisbeurt, na de laatste stap heb je gegarandeerd een document waarmee je je carrière echt op gang kan trappen. Een fundament voor je gehele carrière.

Stap 1. Vermeld al je ervaring & vaardigheden

Maak niet alleen een lijst van je studie(s) en de specialisaties die je hebt opgedaan, zoals minors en relevante vakken. Vermeld al je werkervaring op je eerste cv. Ja, ook je vakantiejobs en stageplaatsen zijn absoluut relevant!

Was je bijvoorbeeld leverancier bij Domino’s Pizza? Op het eerste gezicht lijkt dat misschien niet zo relevant als je solliciteert voor een job als Technisch Tekenaar. Maar als je even nadenkt over welke vaardigheden je tijdens die job hebt geleerd, kunnen die best relevant zijn! Denk aan stiptheid, werken onder tijdsdruk, vlot samenwerken met collega’s, plannen en organiseren, enzovoorts. Licht het kort toe bij het vermelden van je vakantiejobs.

Stage-ervaring vermeld je sowieso. Ook hier geldt: pen niet enkel de functietitel neer, maar licht in het kort toe wat je functie inhield, welke taken en verantwoordelijkheden erbij hoorden en wat je hebt geleerd.

En vergeet niet je ‘overige’ vaardigheden te vermelden die je bijvoorbeeld in je vrije tijd hebt opgedaan. Heb je bijvoorbeeld uitstekende CAD-vaardigheden, beschik je over diepgaande kennis van SolidWorks of ben je een expert op het gebied van LabVIEW? Heb je een aardig woordje Duits geleerd tijdens een stage in het buitenland? Spreek je vloeiend Engels door je online game-ervaring? Vermeld het. Wees daarbij wel eerlijk over je ervaring en kennis, en omschrijf deze aan de hand van een niveau.

Meer carrièretips?

Stap 2. Houd het beknopt – verwijs door naar LinkedIn

LinkedIn is onmisbaar, dat staat buiten kijf. Het is in feite de digitale versie van je cv. En dat komt met een paar voordelen. Eén van de handigste: je kunt hier uitgebreid toelichten en tonen wat je in een papieren cv van 1 à 2 A4-tjes nooit kwijt kan.

Wil je bijvoorbeeld meer vertellen over de inhoud van een project dat je leidde of een onderzoek dat je uitvoerde tijdens je stage? Vermeld het in je cv-document en verwijs voor meer informatie door naar je LinkedIn-profiel. (Vergeet dus niet om een linkje of QR-code toe te voegen bij je algemene contactgegevens.)

Op je profiel kun je vervolgens zo’n project verder toelichten in de omschrijving van je stageplaats die vermeld staat in je lijst met ervaring. Je kunt documenten uploaden, zoals een onderzoeksconclusie of een uitgewerkte 3D-tekening die je maakte, zodat je écht kunt aantonen wat je weet en wat je kan.

  1. Vermeld al je ervaring – ook je vakantiejobs;
  2. Houd het beknopt – verwijs door naar LinkedIn;
  3. Maak het persoonlijk – zowel qua tekst als qua uiterlijk.

Stap 3. Maak het persoonlijk

Je cv is meer dan een droog Word-document. Daar begint het misschien mee, om eerst de mooie bovenstaande opsomming en inhoud te maken. Maar dan is het tijd voor de persoonlijke toets. Je bent namelijk meer dan je cv – méér dan die opsomming van vaardigheden en kennis – dat is ons motto. Een bedrijf neemt ook een bepaald soort persoon aan. Iemand wiens persoonlijkheid en karakter goed passen in een bedrijfscultuur en een team.

Als je meteen laat zien wie je bent, dan heb je al snel een streepje voor bij een uitnodiging. Zo’n persoonlijke toets helpt om op te vallen. Om eruit te springen, zoals een persoonlijkheid eruit kan springen. Dat betekent niet dat je een uitbundig karakter moet hebben, gerepresenteerd in een opvallende look. Dat kan wel, als dat bij je past. Ben je eerder iemand die kalm, zorgvuldig en rustig is – laat dat dan terugkomen in een korte tekst over jezelf en in de look van je cv.

Hoe je dat opmaakt naar jouw smaak? Daar is een handige én gratis tool voor: Canva. Hier kun je kiezen uit een hele reeks voorgemaakte cv’s, je vult er je eigen informatie in en kiest misschien net een ander kleurtje. Upload je profielfoto en je bent klaar.

CAREER COACH

Meer hulp nodig?

Toch nog vragen of hulp nodig bij je cv? No worries, we zijn er voor je. Of je nu Evoker bent, of (nog) niet. Één berichtje of belletje en we helpen je verder, als specialisten in cv’s én in jouw vakgebied.

Jeffrey Van den Bergh

Career Coach