Skip to main content

Samenvatting

Een sollicitatiegesprek is best spannend; een cruciaal moment in je carrière. Jouw kans om jezelf voor te stellen en die job binnen te halen. Een goede indruk achterlaten is dan ook essentieel. Onze Career Coaches delen de belangrijkste tips over de 3 fasen van het gesprek.

In dit artikel:

Je sollicitatiegesprek. Hét moment om te tonen dat jij die job wilt en verdient. Een ontmoeting waarin je meer leert over het bedrijf, en het bedrijf meer te weten komt over jou. En dat laatste, dat heb je volledig zelf in handen.

Dus wat doe je?

Zorg dat je goed voorbereid bent, jezelf van je beste en meest oprechte kant laat zien, zonder iets te vergeten of een typische flater te slaan. (Wij hebben ze allemaal gezien.) Als je dat goed doet, is er geen reden voor de juiste opdrachtgever om jou niet aan te nemen, of voor jou om nog zenuwen te hebben voor het gesprek.

Neem dus de checklist erbij en doorloop alle tips voor succesvol solliciteren:

Vóór sollicitatiegesprek

Net zoals een topchef weet dat een goed gerecht begint met een goede voorbereiding, is dat ook zo met solliciteren. Dit is misschien wel het belangrijkste deel – nog vóór het gesprek. Wat moet je doen?

 1. Weet wat je wil – Wat zijn jouw wensen, ambities en carrièremogelijkheden precies? Weet je dat echt? Nog niet helemaal? Wij helpen je met het vormgeven van precies jouw wensen- en mogelijkhedenprofiel, met onze 360 graden benadering. Niet voor zomaar een leuke job, maar de ideale job.
 2. Check je profielen – Check je sociale media profielen. Bepaal welke profielen je zakelijk en privé wilt gebruiken en scherm je privé profielen af, of zorg dat wat er te zien is professioneel getoond kan worden.
 3. Doe je research – Wie zit er straks tegenover je aan tafel? Wat is het verhaal van het bedrijf? En wat houdt de functie waarvoor je solliciteert precies in? Verdiep je in je gesprekspartner (via LinkedIn bijvoorbeeld), in de organisatie (via hun website, spit hem helemaal door) en de vacature (lees hem grondig, noteer je vragen).
 4. Prep je vragen – Vragen stellen is belangrijk. Zelfs als je nu denkt dat je er geen hebt, is het goed om er een paar te bedenken. Het toont dat je kritisch bent en je research goed gedaan hebt. Maar bedenk ook welke vragen je kunt kríjgen, en formuleer alvast je antwoorden. Deze mag je best in een notitieboekje bij je hebben tijdens het gesprek.
 5. Stem je kleding af – Check of je op de website of ergens anders kunt achterhalen welke kledingstijl gebruikelijk is bij deze organisatie. Formeel met een jasje? Een eenvoudig proper hemd? Of is een trui / T-shirt oké? Twijfel je, ga dan voor een net hemd en jeans, waar jij je comfortabel in voelt.
 6. Verzamel je benodigdheden – Neem je notitieboekje met vragen en je cv mee (je krijgt van ons een proper, zorgvuldig samengesteld exemplaar). En verzamel de adresgegevens en je reistijd, zodat je zeker op het juiste moment op de juiste plek arriveert voor je afspraak.

Zoals een topchef weet dat een goed gerecht hem zit in een goede voorbereiding, is het ook met solliciteren.

Tijdens sollicitatiegesprek

Het moment is daar. Je zit aan tafel, gesprekspartner(s) tegenover je. Dit is het moment om jezelf van je beste en meest oprechte kant te laten zien, maar om het bedrijf en het werk beter te leren kennen. Zodat je aan het eind van dit gesprek zeker weet dat jij hier echt past. Dit is wat je daarvoor doet:

 1. Kom op tijd – Logisch misschien, maar we kunnen het niet genoeg benadrukken. Zorg dat je ongeveer 10 minuten van tevoren aanwezig bent bij je afspraak. Liever even wachten bij de balie en het toilet bezoeken, dan haasten en te laat komen.
 2. Groet iedereen – Focus niet alleen op degene met wie je een gesprek hebt, maar wees vriendelijk en groetend naar iedereen die je tegenkomt binnen het bedrijf. Ook de receptioniste en een passerende collega bijvoorbeeld.
 3. Let op je houding – Geef een overtuigende begroeting, maak oogcontact en zorg voor een open houding (geen armen over elkaar, schouders naar achteren, rechte rug).
 4. Profileer jezelf positief – Wat je ook vertelt, hou het positief. Over jezelf en je kwaliteiten met praktijkvoorbeelden, maar ook over je vorige werkgever of je opleiding bijvoorbeeld.

Gratis LinkedIn-profielcheck

Afronding sollicitatiegesprek

Je merkt dat het gesprek op een einde komt. Hoe rond je het netjes en compleet af, zodat ook de laatste indruk de beste is?

 1. Bewaar wat vragen – Natuurlijk is het goed om relevante vragen op het juiste moment te stellen tijdens het gesprek, maar bewaar minimaal 1 vraag tot het einde van het gesprek. Zodat je nooit “nee” antwoordt op de steevast afsluitende vraag “Heb jij nog vragen?”.
 2. Alles helder? – Loop in je hoofd even na of alles helder is over de functie en de werkgever, maar ook of de andere partij een helder beeld van jou heeft. Vraag er naar.
 3. Hoe nu verder? – Stem af wanneer je terugkoppeling kan verwachten en of jouw gesprekspartner nog iets van jou verwacht.
 4. Wacht met arbeidsvoorwaarden. – Die komen vaak pas op een later moment aan bod, dus snijd het onderwerp nog niet aan voordat de andere partij er over begint. Wij bespreken de arbeidsvoorwaarden uitgebreid, en zorgen voor de beste uitkomst voor jou.

CARRIÈRE COACH

Meer hulp nodig?

Deze checklist biedt jou de houvast die je nodig hebt om zelfverzekerd je sollicitatiegesprek aan te gaan. Dat moet nu dus helemaal goed zitten. Heb je toch nog vragen of twijfel je aan je voorbereiding? Neem contact op!

Jeffrey Van den Bergh

Career Coach