Skip to main content

Samenvatting

Hoe haal je het onderste uit de kan met je LinkedIn-profiel? Hoe zorg je dat je makkelijk te vinden bent? En waarop moet je letten bij het aanmaken en invullen van jouw profiel? Met deze 4 tips maak je jouw profilering in de markt bijzonder sterk, in een handomdraai.

In dit artikel:

LinkedIn is hét platform om professioneel digitaal te netwerken, al sinds 2003. En elk jaar wordt het steeds een beetje relevanter en belangrijker in het profileren van jezelf als professional in jouw branche. Het is je cv, naamkaartje en netwerk in één. Alles wat je nodig hebt voor succes.

Maar dan moet dat cv er wel netjes bij staan, en dat naamkaartje representatief zijn. Een netwerk, hoe bouw je dat digitaal uit? Wij hebben dé tips voor je zodat jouw LinkedIn – en daarmee je loopbaan – eigenlijk niet meer stuk kan.

Alleen de eerste twee zinnen van je samenvatting kun je direct lezen, dus zorg dat je hierin meteen de aandacht trekt.

1. Kies een heldere functietitel

Jouw functietitel is na je foto en naam een van de eerste zaken waar bezoekers van jouw profiel naar kijken. Deze wordt bovenaan je profiel getoond en is zichtbaar in de zoekresultaten. Een heldere functietitel is daarom onmisbaar om je LinkedIn-profiel te versterken en om beter vindbaar te worden voor anderen.

Kies dus een titel die jouw werkzaamheden weerspiegelt, maar die ook buiten de organisatie waar je nu werkt herkenbaar is. Bedenk op welke functietitel jij gevonden wilt worden en gebruik deze op je profiel. Natuurlijk enkel wanneer het ook echt klopt en je het kunt waarmaken.

Wordt jouw functie in het bedrijf waar je nu zit bijvoorbeeld ‘Aankoper’ genoemd, maar ben je in de praktijk eigenlijk meer specifiek een Administratief bediende – en heeft dat laatste jouw voorkeur? Gebruik dan ‘Administratief bediende’ op LinkedIn. Hetzelfde geldt voor ‘Tekenaar’ versus ‘Tekenaar Constructeur’. Of je titel is ‘Buyer’ terwijl ‘Aankoper’ een meer gebruikelijke term is waar mensen op zoeken.

Meer carrièretips?

2. Schrijf een samenvatting

Een samenvatting over jezelf schrijven is niet gemakkelijk. Maar om een sterk LinkedIn-profiel te creëren is dit wel noodzakelijk. De samenvatting op LinkedIn is namelijk de ideale plek om duidelijk te maken wie je bent en wat je kan.

In de huidige versie van LinkedIn kun je alleen de eerste twee zinnen direct lezen – de rest staat onder ‘lees meer’ – dus zorg dat je hierin meteen de aandacht trekt. Gebruik daarnaast in de rest van je samenvatting tactisch gekozen trefwoorden. Denk aan synoniemen voor je functietitel, vaardigheden die je beheerst of programma’s en tools waarmee je vertrouwd bent in je werkzaamheden. Deze trefwoorden dragen namelijk ook weer bij aan de vindbaarheid van jouw LinkedIn-profiel.

Ben je Tekenaar / Maintenance Engineer, benoem dan bijvoorbeeld je kennis van AutoCAD of Revit. Ben je Elektro Engineer, benoem dan KABI en Engineering Base of andere software, als je daarmee kunt werken. Maar ook softskills zoals talenkennis of leiderschapsskills (“Ik ben in mijn vrije tijd aanvoerder van het voetbalteam”) vermeld je hier.

3. Personaliseer je URL

Om je offline cv beknopt te houden is het verstandig naar je LinkedIn-profiel te verwijzen voor meer informatie. Door je LinkedIn-URL te personaliseren maak je de zoektocht naar jouw profiel voor toekomstige werkgevers een stuk gemakkelijker. Gebruik bijvoorbeeld je voor- en achternaam.

Dat doe je als volgt:

  • Klik bovenaan in de balk (op desktop) op je profielfoto.
  • Klik op Profiel weergeven.
  • Klik rechts op Openbaar profiel en URL bewerken.
  • Klik rechts onder Uw aangepaste URL bewerken op Bewerken.
  • Voer jouw gewenste einde van de URL in. Bij voorkeur je voor- en achternaam.
  • Klik op Opslaan.

Gratis LinkedIn-profielcheck

4. Voeg contacten toe

Het lijkt een open deur aangezien LinkedIn hét zakelijk netwerk platform is. Maar door actief aan je netwerk te blijven werken en connecties toe te voegen aan jouw profiel versterk je jouw positie op LinkedIn.

Denk bijvoorbeeld eens aan oud-studiegenoten, mensen met wie je hebt samengewerkt tijdens je vakantiewerk, je huidige collega’s, of partners waarmee je hebt samengewerkt. Het is een kleine wereld en je weet nooit wat je in de toekomst voor elkaar kunt betekenen.

CARRIÈRE COACH

Nog vragen?

Toch nog hulp nodig bij met LinkedIn? Onze Career Coaches staan voor je klaar! Neem contact op met Max of Fred.

Max Temmerman

Senior Career Coach

Joost Jonckers

Regio Manager

Fred Thibaut

Career Coach